Batoniki czekoladowe z orzeszkami i karmelem

bez-laktozy bez-glutenu bez-jajek bez-cukru

Batoniki, które w smaku przypominają nieco Snickersa, głównie dzięki połaczeniu orzeszków i karmelu. I na tym podobieństwa si kończą, bo te batoniki to oczywiście wersja super zdrowa, bez glutenu, laktozy, jajek i cukru!!! Na pewno ucieszy wszystkich miłośników mocno słodkich smaków :) IMG_8696 obrobione

 

Przepis (na około 18 batoników):

Masa:

– 3 miarki (po 100 ml) ekspandowanej kaszy jaglanej

– 3 miarki ekspandowanej gryki

– 6 łyżek miodu płynnego

– 5 łyżek erytrytolu

– 10 łyżek oleju kokosowego

– 200 g orzechów arachidowych

–  1 spora łyżka kakako

– 150 g biszkoptów bezcukrowych (można zastąpić kruchymi ciasteczkami, najlepiej domowymi) / bezglutenowych

Karmel:

– 150 g ksylitolu

– 100 g erytrytolu

– 200 ml mleczka kokosowego (pełnotłuste)

Wykonanie:

Masa: Olej rozpuszczamy w rondelku, dodajemy erytrol i kakao, mieszając do połączenia. Do dużej miski wsypujemy kaszę, grykę, pokruszone na małe kawałeczki biszkopty, zalewamy miodem i mieszanką oleju z kakao, Bardzo dokładnie mieszamy i wykłądamy do żaroodpornego szklanego naczynia, lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy masę mocno do dna, wyrównując jej powierzchnię. Orzechy podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi masę.

Karmel: Erytrytol i kylitol rozpuszczamy w garnku na małym ogniu (można dodać łyżkę wody). Gotujemy, aż całość nabierze złotego koloru i zacznie gęstnieć. Dolewamy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy, aż masa zacznie przypominać gęsty syrop  (może to potrwać  kilkanaście minut). Po ostudzeniu karmel jeszcze bardziej stężeje. Gorący karmel wylewamy na podprażone orzeszki i studzimy. Wstawiamy do lodówki, podajemy mocno schłodzone. Batoniki można też mrozić.

IMG_8707 obrobione

IMG_8706 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>