Batoniki owsiane z ciasteczkami, żurawiną, orzechami i polewą z gorzkiej czekolady z solą

bez-tluszczu bez-laktozy bez-jajek bez-cukru

Zdrowe i pożywne batoniki, w sam raz na drugie śniadanie. To też idealna przekąska i zastępnik kupnych słodyczy dla dzieci. A że są oblane czekoladą? Gorzka, bez cukru – samo zdrowie :)

IMG_5557 obrobione

Przepis (około 8-10 batoników):

– 200 g płatków owsianych błyskawicznych

– 30 g wiórków kokosowych

– 50 g pokruszonych domowych ciasteczek (np. takich, lub takich)

– 3 łyżki pokrojonej suszonej żurawiny

– 3 łyżki pokrojonych suszonych daktyli / rodzynek

– 2 łyżki słonecznika

– 4 łyżki pokruszonych dowolnych orzechów (ja dałam lekko solone ziemne, migdały i laskowe)

– 4 łyżki miodu

– 2 łyżki zimnej wody

– aromat waniliowy

Polewa czekoladowa:

– 180 g gorzkiej czekolady bez cukru

– 4 łyżki erytrytolu

Wykonanie:

Batony: Wszystkie składniki suche wymieszać ze sobą, dodać miód, aromat  i wodę i jeszcze raz dokładnie połączyć. Wyłożyć masę do silikonowych keksówek do wysokości około 2 cm. Ugnieść dokładnie i zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Ostudzić.

Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą wylać na wierzch ostudzonej masy i posypać delikatnie gruboziarnistą solą morską. Wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroić na batony dowolnej wielkości.

IMG_5577 obrobione IMG_5553 obrobione IMG_5571 obrobione

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>