Bezcukrowy kawowy tort bezowy z bitą śmietaną, figami i sosem czekoladowym

bez-tluszczu bez-glutenu bez-cukru bez-laktozy

Wspaniały, elegancki tort. Ja robiłam w sezonie figowym, ale równie smaczny wyjdzie z granatem, wiśniami, malinami (mrożonymi oczywiście) czy np. mango! Niewiele pracy, a efekt końcowy robi wrażenie :)

IMG_9748 obrobione

Przepis (blaty o średnicy ok. 24 cm):

Beza:

– 6 dużych jajek (same białka)

– 210 g ertrytolu / ksylitolu

– łyżka soku z cytryny

– łyżka kawy instant najlepiej drobnomielonej

Kokosowa bita śmietana:

– 2 puszki po 400 ml dobrej jakości mleka kokosowego (bez sztucznych dodatków) Można oczywiście użyć zwykłej śmietany 30-36% w ilości 330 – 380 ml

– 4 -5 łyżek erytrytolu zmielonego na puder

– aromat waniliowy

Sos czekoladowy:

– pół tabliczki gorzkiej czekolady najlepiej bez cukru

– 3 łyżki zimnego mleka (dowolnego)

– 2 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)

Dodatkowo: 6 świeżych fig

Wykonanie:

Beza: Białka ubijamy dodając po łyżce erytrol wymieszany z kawą, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Na  koniec dodajemy sok z cytryny. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa okręgi o średnicy 23-24 cm, masę dzielimy na pół i wykładamy równomiernie na okręgi. Wstawiamy do 200 stopni i po 5 minutach zmniejszamy do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 90 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku najlepeij przez noc.

Bita śmietana: Mleczko kokosowe wstawić do lodówki minimum 24 godziny wczesniej. Prezłożyć tylko gęstą część do miksera i ubijać z erytrolem i aromatem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Sos czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z erytrolem, dolewamy mleka i mieszamy do połączenia.

Figi kroimy w ćwiertki. Blaty bezowe przekładamy 3/4 ilości schłodzonej śmietany, resztę wykładamy na wierzch górnego blatu. Dekorujemy figami i sosem czekoladowym.

IMG_9761 obrobione IMG_9754 obrobione IMG_9747 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>