Bezcukrowy kawowy tort bezowy z kokosową bitą śmietaną

bez-laktozy bez-tluszczu bez-glutenu bez-cukru

To, że beza może być bez cukru, nie jest już żadną nowością, ale nastąpiło jakieś niedopatrzenie z mojej strony, bo to pierwszy taki deser na blogu… Może usprawiedliwi mnie tylko fakt, że nie przepadam za tym rodzajem ciasta i dlatego został tak poza nawiasem. Co prawda swojego czasu przedstawiałam próbę upieczenia bezy z aquafaby (wody po ciecierzycy), jednak spełzła ona na niczym, więc może stąd też brać się mój drugi powód niechęci do tego rodzaju deserów. Jednak ta beza wyszła bardzo smaczna, nie tak przeraźliwie słodka dzięki dodatkowi kawy, z kontrastującą smakowo kokosową bitą śmietaną. Polecam zwłaszcza tym wszystkim, którzy nie byli do tej pory wielbicielami tortów bezowych :) i … dbającym o linię, bo kawałek tego deseru w mojej wersji to tylko 130 kcal!

IMG_5512 obrobione

Przepis (około 10 porcji):

– 5 białek

– 220 g erytrytolu

– 2 łyżki kawy instant drobno mielonej

– łyżka soku z cytryny

– szczypta soli

Bita śmietana

– półtorej puszki* mleka kokosowego schłodzonego minimum przez 24 godziny w lodówce (WAŻNE!)

– łyżka sproszkowanego erytrytolu

* puszka o pojemności 400 ml

Wykonanie:

Beza: Białka ubijamy z solą, w połowie ubijania zaczynając stopniowo, łyżka po łyżce dodawać erytrytol wymieszany z kawą. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, dodajemy sok z cytryny i lekko ,mieszamy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa okręgi o średnicy ok. 24 cm i wykładamy na nie równo podzieloną masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 5 minut, następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez około 1,5 godziny. Studzimy w otwartym piekarniku (nie wyjmujemy świeżo upieczonej bezy, ponieważ popęka, musi studzić się stopniowo) najlepiej przez całą.

Śmietana: Schłodzone mleko kokosowe przekładam do miksera i ubijamy na najwyższych obrotach z erytrytolem do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Schładzamy i wykładamy na pierwszy z upieczonych blatów bezowych, a następnie przykrywamy drugim blatem.

IMG_5515 obrobione

IMG_5519 obrobione IMG_5523 obrobione IMG_5537 obrobione

IMG_5539 obrobione IMG_5542 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>