Bezglutenowe cakepopsy waniliowe w czekoladzie i kokosie

bez-laktozy bez-glutenu bez-cukru

Ostatnio udało mi się upolować super foremkę silikonową do cake popsów, więc nadszedł czas, żeby ją wypróbować. Prosty przepis na podstawowe ciasto ucierane, u mnie w wersji waniliowej, ale łatwo można je zmodyfikować dodając np. kakao, czy zastępując część mąki ryżowej kokosową. Jeśli chodzi o dekorację, możliwości są nieograniczone. Ja osobiście nie lubię używać sztucznych, kolorowych posypek i ozdób (które niestety dzieciaki uwielbiają), więc dekoracja wyszła prosta i zgodna z zamówieniem córki :), ale polecam liofilizowane owoce (np. maliny lub truskawki zmielone na puder), pokruszone herbatniki, ekspandowane zboża zafarbowane naturalnymi barwnikami, siekane orzechy itp. Idealne na wszelkie imprezy z dużą liczbą głodnych dzieciaków ;)

IMG_9398 obrobione

Przepis (20 sztuk + 3 muffiny):

– 2 jajka

– 4 łyżki miodu płynnego

– 1/2 szklanki oleju rzepakowego

– 1/3-1/2 szklanki dowolnego mleka

– 3/4 szklanki erytrytolu / ksylitolu

– aromat waniliowy

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 50 g mielonego siemienia lnianego

– 120 g mąki ryżowej

– 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej

Do dekoracji:

– 100 g gorzkiej czekolady

– 6 łyżek wiórek kokosowych wymieszanych z mąką kokosową

Wykonanie:

Jajka ucieramy z miodem i słodzikiem, dodajemy olej, aromat i połączone ze sobą sypkie składniki. Miksujemy szybko bez zbednego napowietrzania. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy mleko, ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję. Napełniamy łyżeczką formę do cakepopsów (ja mam taką jak na zdjęciu poniżej) – dolna część ma być napełniona po brzegi, przykrywamy drugą częścią formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut z termoobiegiem. Studzimy.

IMG_9418 obrobione

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę; każdą kulkę nadziewamy na patyczek (może być zwykły do szaszłyków, przycięy z ostrej strony) i w niej obtaczamy. Następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych wymieszanych z mąką kokosową. Schładzamy, aż czekolada zastygnie. IMG_9403 obrobione IMG_9401 obrobione

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>