Bezglutenowe ciasteczka kokosowe z pistacjami

bez-glutenu bez-cukru

Mięciutkie, mocno kokosowe, o delikatnie słodkim posmaku z chrupiącą pistacją. Po prostu przepyszne, a robi się je dosłownie 10 minut. Baaardzo polecam.

IMG_5727 obrobione

Przepis (około 15 małych ciasteczek – robiłam je tylko dla córki, ale najlepiej od razu podwoić lub potroić ilość składników):

– 3 kopiaste łyżki mąki kokosowej odtłuszczonej

– 2 łyżki wiórek kokosowych

– 1 jajko

– ok. 3 łyżki mleka

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżki miodu

– 2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:

Jajko rozmieszać z miodem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodać tylko tyle mleka, żeby masa miała wciąż gęstą konsystencję i dało się z niej formować kulki. Ciasto będzie bardzo klejące, dlatego co jakiś czas zanurzać ręce w mące i formować malutkie kuleczki. Układać je na blaszce i spłaszczać palcem formując w środku dziurkę. W każdą dziurkę wkładamy połówkę pistacji. Pieczemy w 190 stopniach przez około 15 minut do zezłocenia.

IMG_5740 obrobione IMG_5734 obrobione IMG_5713 obrobione

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>