Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-dyniowe z nasionami goi i słonecznikiem

bez-laktozy bez-glutenu bez-cukru

Proste i szybkie ciasteczka o wyraźnie kokosowej nucie, w sam raz kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Może nie wyglądają najpiękniej, ale ich smak to wynagradza. Bez glutenu, cukru i laktozy. Jak zwykle zdrowo i pysznie!

IMG_7753 obrobione

Przepis (około 20 ciasteczek):

– 100 g mąki kokosowej

– 30 g mąki dyniowej

– 40 g mąki ryżowej

– żółtko

– 3 kopiaste łyżki puree daktylowego

– 2 łyżki miodu

– 8 łyżek erytrytolu

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody

– około 1/4 szklanki mleka ryżowego

– 2 łyżki oleju kokosowego płynnego

– po garści nasion goi i słonecznika

Wykonanie:

Sypkie składniki zmieszać ze sobą, dodać składniki mokre (oprócz mleka) i zagnieść zwarte ciasto o konsystencji plasteliny. Jesli ciasto jest zbyt gęste, dodać mleka. Z ciasta odrywamy po kulce wielkości dużego orzecha włoskiego i rospłaszczamy ją na blaszce wyłożonej papierem, do uzyskania okragłego kształtu i grubości około 3 mm. Posypujemy po wierzchu nasionami słonecznika i goi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 12-15 minut.

IMG_7742 obrobione IMG_7745 obrobione IMG_7760 obrobione

IMG_7758 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>