Bezglutenowe ciasteczka sezamowe

bez-laktozybez-tluszczubez-glutenubez-cukru

Ciasteczka jak najlepsze domowe sezamki. Tylko cztery składniki, a efekt zachwyca. Na fali zapowiadanej fascynacji ekspandowanym ryżem, dodałam go do przepisu, ale można spokojnie go pominąć lub w to miejsce użyć orzechów arachidowych czy rodzynek. Ciasteczka z gatunku niechrupiących, tylko lekko ciągnących za sprawą użytego miodu. Bardzo polecam fanom sezamu!

IMG_7094 obrobione

Przepis (około 8 dużych ciastek):

– 100 g sezamu łuskanego

– 3 łyżki miodu

– 1 jajko

– garść ryżu ekspandowanego (opcjonalnie)

Wykonanie:

Sezam podprażyć na patelni do uzyskania złotego koloru. W misce połączyć sezam z miodem, jajkiem i opcjonalnie ryżem i dobrze wymieszać. Nakładać na wyłożoną papierem blachę po łyżce masy i formować płaskie koła. Piec w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem przez około 13-15 minut. Ciastka zaraz po upieczeniu będą miękkie i bardzo klejące, naljepiej od razu odkleić je od papieru i pozostawić do ostudzenia na kratce.

IMG_7081 obrobione IMG_7089 obrobione

Jedna myśl na temat “Bezglutenowe ciasteczka sezamowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>