Bezglutenowe ciastko czekoladowe z jagodami i borówkami

bez-laktozy bez-tluszczu bez-glutenu bez-cukru

Wieeelka muffinka tudzież jednoporcjowe ciasto czekoladowe z jagodami i borówkami – jedno z moich ulubionych połączeń, po prostu nie może nie smakować. Tych, których zniechęca mąka gryczana, zapewniam, że wcale nie czuć jej w cieście (a przetestowałam, że w tego rodzaju wypiekach sprawdza się idealnie – ciasto pięknie wyrasta, jest pulchne i wilgotne). Bardzo polecam, póki można jeszcze dostać jagody i borówki.

IMG_6246 obrobione

Przepis ( 2 kokilki ok. 9 cm każda):

– 35 g mąki gryczanej

– 10 g kakao odtłuszczonego

– 15 g karobu

– 3 łyżki erytrytolu

– 1/4 łyżeczki ekstraktu stewii

– aromat czekoladowy

– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 90 g zmieszanych jagód i borówek (poza sezonem doskonale sprawdzą się mrożone owoce – dodajemy je do ciasta bez rozmrażania)

– ok. 3-4 łyżki mleka (roślinnego)

– 1 duże białko

– szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę zmieszać z karobem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe sypkie składniki. Dołożyć jagody z borówkami, aromat i dokładnie wymieszać, a następnie dolać tyle mleka, żeby otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec ubić na sztywno białko i bardzo delikatnie wmieszać je do masy. Przelać do kokilek wyłożonych papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez 60 minut.

IMG_6236 obrobione IMG_6253 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>