Bezglutenowe ciasto czekoladowe z rumowymi gruszkami, melasą i kardamonem na mące z sorgo

bez-glutenu bez-cukru

Wyraziste, delikatnie rumowe ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady i duszonymi w rumie i cynamonie gruszkami, na które trwa sezon. Wilgotne i bardzo aromatyczne dzięki kardamonowi, melasie oraz charakterystycznej, lekko słodkiej mące z sorgo. Warte wypróbowania. Niech nie przeraża Was dość długa lista składników, bo ciasto robi się szybko i łatwo.

IMG_8337 obrobione

Przepis (tortownica 24 cm):

- 2 jajka

- 2 łyżki miodu płynnego

- 2 łyżki melasy z karobu

- 150 g jogurtu naturalnego

- 60 ml rumu

- 3/4 szklanki erytrytolu

- 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

- około 1/4 – 1/2 szklanki dowolnego mleka

- 8 łyżek oleju rzepakowego

- aromat waniliowy

- 3 kopiaste łyżki mąki z sorgo

- 2 kopiaste łyżki mąki gryczanej

- 3 kopiaste łyżki mąki ryżowej

- kopiasta łyżka odtłuszczonego kakao bezglutenowego lub karobu

- 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej

- łyżka kawy instant

- szczypta gałki muszkatołowej

- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

- szczypta soli

- 1/4 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)

- około 300 g pokrojonej gruszki + 30 ml rumu + pół łyżeczki cynamonu +2 łyżki erytrytolu

Wykonanie:

Gruszki obrać i pokroić w plastry, wrzucić na patelnię, zalać rumem, posypać cynamonem i erytrytolem, przykryć i dusić około 10 minut, obracając na druga stronę. Gdyby zaczęły się przypalać, dolać nieco wody i dusić dalej.

Składniki suche zmieszać w jednej misce, mokre w drugiej (oprócz mleka) i połączyć zawartości misek mieszając tylko łyżką (mikser zbytnio napowietrzy masę i ciasto opadnie). Jesli masa jest zbyt gęsta, dolać tyle mleka ile jest konieczne, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Przełożyc do masy uduszone gruszki, dołożyć połamaną na kawałki czekoladę i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec około 50 minut do suchego patyczka.

IMG_8337 obrobione IMG_8343 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>