Bezglutenowe ciasto dyniowe z karmelem i orzechami

bez-laktozybez-cukrubez-glutenu

Sezon dyniowy trwa, czas więc skorzystać z tego na prawdę bardzo zdrowego i uniwersalnego warzywa! Ciasto z dodatkiem dyniowego puree wyszło przepyszne: pachnące cynamonem, wilgotne i pięknie wyrośnięte.  Polecam, smakowało wszystkim, bez wyjątku ;)

img_6304-obrobione

Przepis (mała tortownica 20 cm):

Ciasto:

– 3/4 kubka  (kubek o pojemności 270 ml) mąki ryżowej

– 2 łyżki mąki z ciecierzycy (można zastąpić inną bezglutenową)

– 2 kopiaste łyżki siemienia lnianego ( w sumie, mąki i siemienia ma wyjść pełen kubek)

– łyżeczka proszku do pieczenie

– łyżeczka sody

– 2 żółtka

– 1 całe jajko

– 3/4 kubka erytrytolu*

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

– pół kubka puree  z dyni**

– 1,5  łyżeczki cynamonu

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 3/4 płaskiej łyżeczki gumy ksantanowej

– szczypta soli

– aromat waniliowy

– 1/4 kubka oleju rzepakowego

– ewentualnie kilka łyżek wody lub mleka bez laktozy jeśli masa jest zbyt gęsta

Karmel:

– 6 łyżek erytrytolu

– 4 łyżki wody

– łyżka mleka roślinnego lub bez laktozy

Dodatkowo: garść dowolnych pokruszonych orzechów.

* Przyznam, że w przepisie ze zdjęcia użyłam cukru brązowego (nieco więcej niż pół kubka) i cukru muscovado (6 łyżek), ponieważ ich karmelowy posmak pasuje idealnie do dyni, ale w wersji bezcukrowej wyszło też bardzo smacznie.

** Domowe puree z dyni przygotowujemy krojąc dynię na małe kawałki (najlepsza jest dynia Hokkaido, bardzo słodka o zwartym, mączystym miąższu) i pieczemy w 220 stopniach przez około 20 minut, do miękkości. Następnie miksujemy na jednolitą masę. Takie puree można zawekować w słoiki i przechowywać jak dżem. Będzie idealne do wypieków, sosów czy lodów :)

Wykonanie:

Ciasto: Składniki suche łączymy ze sobą w jednej misce, mokre w drugiej i mieszamy ze sobą zawartości obu misek miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 60 minut do suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Karmel: Erytrytol wsypujemy do rondelka z woda i podgrzewamy do momentu, kiedy na powierzchni pojawią się duże bąble, a płyn zacznie gęstnieć i lekko brązowieć. Zdejmujemy z ognia i bardzo szybko wlewamy mleko, mieszając cały czas energicznie trzepaczką. Wylewamy od razu na ostudzone ciasto i posypujemy dowolnymi pokruszonymi orzechami.

img_6287-obrobione

img_6302-obrobione

img_6285-obrobione img_6326-obrobione img_6327-obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>