Bezglutenowe ciasto kokosowe z kakaowym frostingiem i orzechami

bez-tluszczu bez-glutenu bez-cukru

Proste i szybkie w wykonaniu, bardzo aromatyczne i lekkie ciasto kokosowe z frostingiem kakaowym.

IMG_5246 obrobione

Przepis (mała tortownica 18 cm):

Ciasto:

- 50 g mąki kokosowej odtłuszczonej

- 40 g mąki jaglanej

- 10 g skrobii ziemniaczanej

- 2 duże białka

- aromat kokosowy

- 110 g musu jabłkowego

- ok. 4 łyżki mleka

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 czubate łyżki erytrytolu

- 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

- pół garści orzechów laskowych

Frosting:

- 100 g chudego gęstego serka homogenizowanego (ja dałam za mało i, jak widać na zdjęciach, warstwa jest za cienka)

- łyżka erytrytolu

- 1/4 łyżeczki kakao odtłuszczonego

Wykonanie:

Ciasto: Składniki sypkie łączymy w jednym naczyniu, mokre w drugim i następnie mieszamy ich zawartości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Ciasto nie wyrośnie dużo.

Frosting:  Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę i schładzamy przez kilkanaście minut przed wyłożeniem na ciasto.

IMG_5229 obrobione IMG_5238 obrobione IMG_5240 obrobione

Jeden duży kawałek (1/4 ciasta) to tylko 184 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>