Bezglutenowe ciasto lawendowe z duszonymi jabłkami i frostingiem kawowym

bez-tluszczu bez-laktozy bez-glutenu bez-cukru

Przepis uważam za sukces, bo nawet osoba, po której nigdy w życiu bym się nie spodziewała konsumpcji ciasta dietetycznego (pozdrowienia Tato) poprosiła o dokładkę :). Delikatnie lawendowe i wilgotne dzięki pieczeniu razem z surowymi jabłkami, pokryte lekkim kremem kawowym. Szybkie i zaskakująco smaczne! Polecam też wypróbować wersję z ananasem zamiast jabłek. A porcja, czyli 1/6 całego ciasta to tylko 116 kcal i 1,7 g tłuszczu !!!

IMG_2912 obrobione

Przepis (tortownica 20 cm):

Ciasto:

– 65 g mąki jaglanej

– 25 g mąki sojowej odtłuszczonej

– 3 białka

– pół łyżeczki ekstraktu stewii

– 6 łyżek erytrytolu

– 1/3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy

– 4 łyżeczki rodzynek

– 3 średnie jabłka

– 150 g musu jabłkowego

– mleko migdałowe do rozrzedzenia masy

Frosting:

– 150 g kremowego, gęstego serka light (np. Maćkowy, Bieluch)

– pół łyżeczki kawy instant

– 2-3 łyżki erytrytolu

– 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej

– kilka truskawek i łyżeczka kakao do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto: Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem, posypujemy łyżką erytrytolu i zapiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Składniki sypkie na ciasto łączymy ze sobą. Dodajemy mus jabłkowy i kilka łyżek mleka migdałowego dla rozrzedzenia masy (ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Wlewamy na podpieczone jabłka i pieczemy dalej w 180 stopniach przez około 35-40 min do suchego patyczka. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu wypinamy z tortownicy i odwracamy do góry dnem, tak, aby jabłka znalazły się na wierzchu. Ponownie zapinamy rant tortownicy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Frosting: Serek ubijamy z erytrytolem na najwyższych obrotach przez kilka minut (aż erytrytol niemal całkiem się rozpuści). dodajemy kawę i gumę ksantanową i miksujemy jeszcze przez chwilę. Wstawiamy na 15 minut do lodówki i po tym czasie możemy już rozsmarować krem na wierzchu jabłek. Udekorować np. plasterkami truskawek i kakao.

Tak jak wspominałam, warta wypróbowania jest też wersja z ananasem. Wtedy ciasto pieczemy oczywiście bez jabłek i kiedy wystygnie układamy na jego wierzchu ananasy. Plastry surowego ananasa najpierw podduszamy na patelni z wodą, łyżką erytrytolu i 2 łyżkami wódki ;)

IMG_2910 obrobioneIMG_2929 obrobioneIMG_2922 obrobione 

IMG_2926 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>