Bezglutenowe ciasto z borówkami i czekoladą

bez-laktozy bez-glutenu bez-cukru

Klasyczne ciasto ucierane z dodatkiem borówek, na które zaczyna się właśnie sezon i odrobiny gorzkiej czekolady. Proste i pyszne połączenie.

IMG_7961 obrobione

Przepis (forma do tarty 24 cm):

– 100 g mąki kukurydzianej

– 30 g mielonego siemienia lnianego

– 70 g mąki ziemniaczanej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– łyżeczka sody

– 3/4 szklanki erytrytolu

– 1/3 łyżeczki ekstraktu stewii

– 3 duże łyżki miodu płynnego

– 1 jajko

– 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego

– 5 łyżek oleju rzepakowego

– aromat waniliowy

– 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej

– około 1/3 – 1/2 szklanki dowolnego mleka

– spora garść borówek

– 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Składniki sypkie połączyć w jednej misce, mokre razem z czekoladą w drugiej, a następnie wymieszać zawartości misek za pomocą łyżki (lepiej nie używać miksera, żeby nie napowietrzać masy,  bo ciasto później opadnie). Mleka dać początkowo mniej, a później ewentualnie w razie potrzeby dolewać stopniowo do uzyskania masy o gęstości homogenizowanej śmietany. Przelać masę do formy i na wierzchu poukładac borówki. Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut.

IMG_7930 obrobione IMG_7936 obrobione IMG_7950 obrobione IMG_7947 obrobione

Jedna myśl na temat “Bezglutenowe ciasto z borówkami i czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>