Bezglutenowe ciato kakaowe z orzechami, rodzynkami i jabłkami

bez-cukru bez-glutenu

Ciasto w stylu starego, dobrego „murzynka” wzbogaconego o jabłka, orzechy i rodzynki,  oczywiście w zdrowej wersji bez culru, glutenu i obniżonej zawartości tłuszczu. Proste, szybkie, idealne gdy nie mamy czasu na skomplikowane przepisy.

IMG_8978 obrobione

Przepis (kwadratowa blaszka o boku 25 cm):

– 2 żółtka

– 1 jajko całe

– 4 łyżki miodu płynnego / melasy np. z karobu

– 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego

– 6 łyżek oleju rzepakowego

– 1/2 szklanki erytrytolu

– 3/4 łyżeczki ekstraktu stewii

– łyżeczka sody

– łyżeczka proszku do pieczenia

– aromat migdałowy

– 2 łyżki kakao odtłuszczonego bezglutenowego lub karobu

– 3/4 szklanki mąki (pół na pół gryczana i ryżowa  /  jaglana)

– 1/8 łyżeczki gumy ksanatanowej

– garść dowolnych orzechów ( u mnie laskowe i włoskie)

– garść rodzynek

– 1 małe jabłko pokrojone w kostkę

– opcjonalnie kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Składniki sypkie łączymy w jednej misce, mokre w drugiej i następnie mieszamy ze sobą obydwie zawartości za pomocą łyżki (mikser zbytnio napowietrzy ciasto, które potem opada). Na koniec wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy i jabłko (ewentualnie czekoladę połamaną na małe kawałki), mieszamy i wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 40 minut do suchego patyczka.

IMG_8951 obrobione IMG_9002 obrobione IMG_9008 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>