Bezglutenowe kakaowo-waniliowe mini serniczki z kokosową bitą śmietaną i konfiturą porzeczkową

bez-cukrubez-glutenu

Wyglądają jak dwukolorowe babeczki, ale to w rzeczywistości mini serniczki, pieczone bez spodu, z kokosowo – porzeczkowym wykończeniem. Prosty przepis, w którym jednak sprawdzi się prawdziwy twaróg, a nie ‚wiaderkowy’ seropodobny produkt ;) Zasmakują nawet tym, którzy wielbicielami serników nie są.

IMG_7317 obrobione

Przepis (12 mini serniczków):

Serniczki:

– 400 g półtłustego drobno mielonego twarogu

– 4 kopiaste łyżki jogurtu greckiego

– 2 jajka

– 130 g erytrytolu

– łyżeczka ekstraktu stewii

– aromat waniliowy

– 2 płaskie łyżki kakao odtłuszczonego

– 25 g skrobi ziemniaczanej

– odrobina mleka do rozrzedzenia masy

Bita śmietana:

– puszka 400 g mleka kokosowego

– 4 łyżki erytrytolu zmielonego na puder

Dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury porzeczkowej

Wykonanie:

Serniczki: Twaróg i jogurt szybko zmiksować ze słodzikami (ja używam do tego malaksera z ostrzem zamiast końcówki do ubijania, żeby nie napowietrzać zbytnio masy). Dodać pozostałe składniki (mleka wlewamy tylko tyle, żeby masa serowa dała się swobodnie rozmieszać) oprócz kakao i ponownie szybko zmiksować. Masę podzielić na pół, do jednej z części dodać kakao. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i wkładać do nich naprzemiennie po łyżce masy waniliowej i kakaowej, napełniając je niemal do samych brzegów. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 40 minut. Schłodzić najlepiej przez kilka godzin.

Bita śmietana z mleka kokosowego: (UWAGA: Mleko musi być bardzo mocno schłodzone, najlepiej przez dobę w lodówce). Mleko przekładamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach jak zwykłą śmietanę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec ubijania dodajemy sproszkowany erytrytol.  Jeśli serniczki będą stały dłużej niż dobę, do śmietany warto dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, żeby była trwalsza. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z wybrana tylką i dekorujemy serniczki. Na wierzch kładziemy małą łyżeczkę konfitury porzeczkowej / wiśniowej.

IMG_7318 obrobione IMG_7334 obrobione IMG_7349 obrobione IMG_7332 obrobione IMG_7361 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>