Bezglutenowe kokosanki

bez-glutenu bez-laktozy bez-cukru

Pyszne kokosowe ciasteczka w formie małych kuleczek obtoczonych w wiórkach kokosowych. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, pięknie pachnące kokosem, na pewno przypadną do gustu każdemu (zwłaszcza dzieciakom).

IMG_6097 obrobione

Przepis (około 30 sztuk):

– 55 g mąki kokosowej odtłuszczonej

– 100 g mąki jaglanej

– 2 żółtka

– 2 łyżki miodu

– 3 łyżki erytrytolu

– 1/4 łyżeczki ekstraktu stewii

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki oleju kokosowego

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– około 1/4 szklanki mleka migdałowego (w wersji z laktozą może być krowie)

– 1/4 szklanki wiórek kokosowych

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z miodem, stewią i erytrytolem. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, oleje i wymieszać. Dolać tyle mleka, żeby otrzymać zwartą masę, z której można swobodnie formować kulki. Robić niewielkie kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych, a następnie układać na blaszce wyłożonej papierem (nie rosną prawie wcale, więc odstępy mogą być minimalne). Piec w 185 stopniach przez około 17 minut do zrumienienia.

IMG_6095 obrobione IMG_6122 obrobione IMG_6135 obrobione IMG_6127 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>