Bezglutenowe puszyste ciasto z truskawkami

bez-laktozy bez-glutenu bez-cukru

Na zakończenie sezonu truskawkowego puszyste ciasto z  nimi w roli głównej. Ciasto jest przepyszne: lekkie, o wyczuwalnym maślanym smaku i lekko kwaskowym truskawkowym przełamaniu.  Robi się błyskawicznie, nawet bez wyjmowania miksera :).

IMG_9645 obrobione

Przepis (tortownica 24 cm):

- 3 jajka

- 100 g masła lub margaryny wegańskiej

- 100 g oleju kokosowego bezzapachowego lub rzepakowego

- 150 g mąki ryżowej

- 50 g mąki amarantusowej / jaglanej / migdałowej / z komosy ryżowej

- 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej

- łyżeczka proszku do pieczenia

- aromat maślany (jeśli używamy margaryny wegańskiej)

- 150 g erytrytolu

- 3/4 łyżeczki ekstraktu stewii

- 250 – 300 g truskawek

- w razie potrzeby dowolne mleko do rozrzedzenia masy

Wykonanie:

Żółtka utrzeć ze słodzikami, dodać roztopione masło / margarynę i olej, połączyć z sypkimi składnikami za pomocą łyżki (mikser zbytnio napowietrzy masę). Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać dowolnego mleka (nie może być zbyt rzadka, bo ubite białka dodatkowo ją rozrzedzą). Ubić białka i delikatnie wmieszać do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem (samo dno). Truskawki pokroić na grube plastry i poukładać na wierzchu ciasta. Piec w 175 stopniach z termoobiegiem, około 40 min.

IMG_9654 obrobione IMG_9648 obrobione IMG_9647 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>