Bezglutenowe ‚Red-brown’ Velvet Cake z polewą lustrzaną i kremem pomarańczowym

bez-cukrubez-glutenu

Taki mały eksperyment z mojej strony: niby sławne Red Velvet Cake, ale nie do końca :). Po pierwsze bezglutenowe, po drugie ‚red’ z dodatkiem ‚brown’, po trzecie klasyczny słonawy krem zamieniłam na pomarańczowy i po czwarte całość oblana lustrzaną polewą, którą robiłam po raz pierwszy, a od dawna chodziła mi po głowie.

img_6850-obrobione

Przepis (mała tortownica 22 cm):

Ciasto:

- 40 g mąki z brązowego ryżu

- 70 g mąki owsianej bezglutenowej

- 70 g mąki jaglanej / ziemniaczanej / amarantusowej

- 50 g kakao odtłuszczonego / karobu

- 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej

- 1 jajko + 1 żółtko

- pół szklanki erytrytolu

- łyżeczka ekstraktu stewii

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- pół szklanki jogurtu naturalnego

- 3/4 łyżeczki sody

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki melasy z karobu – ewentualnie kilka łyżek mleka jeśli masa jest zbyt gęsta

- aromat waniliowy

- szczypta soli

- szczypta czerwonego barwnika w proszku

Krem pomarańczowy:

- 200 g bardzo gęstego twarogu drobno zmielonego

- 20 ml wody z kwiatów pomarańczy (ewentualnie aromat pomarańczowy, ale smak jest nieco inny)

- 2 łyżki soku pomarańczowego

- 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego

- pół szklanki erytrytolu najlepiej zmielonego na pył

Polewa lustrzana (polewy będziemy potrzebować znacznie mniej niż wychodzi z przepisu, ale wygodniej nią oblewać ciasto, gdy jest jej więcej):

- 150 g cukru / ksylitolu/ erytrytolu

- 50 g wody

- 100 ml śmietanki 36 % lub kokosowej

- 2 łyżeczki żelatyny

- 60 g białej czekolady

- po szczypcie dowolnych barwników (ja dałam czerwony, fioletowy i brązowy)

Do dekoracji: kilka plasterków pomarańczy gotowanych w syropie cukrowym i wysuszonych w piekarniku

Wykonanie:

Ciasto: Mąki przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami sypkimi. Składniki mokre łączymy w drugim naczyniu a następnie łączymy ze sobą zawartość obu misek i dobrze mieszamy. Dzielimy na połowę i do jednej części dodajemy szczyptę czerwonego barwnika w proszku lub kilka kropli barwnika w płynie. Tortownicę wykładamy papierem (samo dno) i wlewamy na przemian zawartość dwóch misek, tak, żeby kolory nie połączyły się ze sobą całkowicie. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 40-45 min. Studzimy. Ciasto wyrośnie ‚ z górką’, którą trzeba ściąć, a następnie pokruszyć i zachować do dekoracji boków ciasta. Przekrajamy na pół.

Krem: Twaróg ubijamy ze słodzikami, wodą pomarańczową i sokiem na gładką masę. Smarujemy nim pierwszy z blatów, przykrywamy drugim i resztą kremu pokrywamy górę i boki ciasta. Robimy to bardzo równomiernie, żeby później polewa ładnie pokryła ciasto.

Polewa: Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody i zostawiamy do napęcznienia. Wodę zagotowujemy z cukrem/słodzikiem i zostawiamy do przestudzenia (ale nie całkowitego), a następnie wlewamy do niej śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę, żelatynę i jeden z barwników. Mieszamy rózgą do połączenia się składników, a następnie blendujemy i studzimy do momentu, kiedy masa będzie zaczynała się lekko ściągać (ale wciąż ma pozostać płynna). Przecedzamy przez sitko i dzielimy na trzy części. Do dwóch dodajemy po szczypcie wspomnianych barwników i na zmianę oblewamy ciasto polewą z trzech naczyń robiąc fantazyjne wzory. Ciasto najlepiej ustawić na kratce, a pod nią umieścić naczynie na spływający nadmiar polewy. Boki udekorować okruszkami ciasta pozostałego z naszej ściętej ‚górki’ i pozostawić do zastygnięcia w lodówce

img_6813-obrobione img_6819-obrobione

img_6786-obrobione

img_6857-obrobione img_6860-obrobione img_6862-obrobione img_6863-obrobione img_6866-obrobione img_6867-obrobione

Jedna myśl na temat “Bezglutenowe ‚Red-brown’ Velvet Cake z polewą lustrzaną i kremem pomarańczowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>