Bezglutenowy a’la „Pleśniak” z kakaowym nadzieniem jabłkowym i konfiturą wiśniową

bez-cukrubez-glutenubez-laktozy

Ciasto, które chyba bardziej wyglądem niż składnikami przypomina nieśmiertelnego „Pleśniaka”. Tak, jak w oryginalnym przepisie, kruche warstwy ciasta starłam na tarce o grubych oczkach, użyłam też konfitury wiśniowej, ale nadzieniem jest kakaowa masa jabłkowa z surowych kwaskowych jabłek również startych na tarce. Szybkie do zrobienia, w sam raz do popołudniowej kawki ;)

IMG_7114 obrobione

Przepis (mała tortownica 20 cm):

Spód i wierzch:

– 60 g mąki ryżowej

– 40 g mąki jaglanej

– 20 g mielonego siemienia lnianego

– szczypta soli

– 4 łyżki oleju kokosowego / rzepakowego

– 80 g erytrytolu

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

– 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej

Nadzienie jabłkowe:

– 1 i 1/2 startego na dużych oczkach jabłka

– 2 łyżki soku z cytryny

– 2 łyżki dowolnych otrębów

– pół łyżeczki cynamonu

– 2 łyżeczki kakao / karobu

Dodatkowo: 2 łyżki konfitury wiśniowej

Wykonanie:

Spód i góra: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i schładzamy je przez minimum godzinę w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na pół; jedną połówkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i tak przygotowane ciasto wykładamy na wyłożone papierem dno tortownicy. Lekko dociskamy i pieczemy  w 190 stopniach z termoobiegiem przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy i smarujemy konfiturą wiśniową.

Masa jabłkowa: Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z otrębami, sokiem z cytryny, cynamonem i kakao. Wykładamy masę na podpieczony spód z konfiturą, posypujemy startą na grubych oczkach drugą połówką ciasta. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 25-30 minut. Dodatkowo przed zapieczeniem, można posypać wierzch ciasta łyżką erytrytolu wymieszanym z odrobiną cynamonu.

IMG_7112 obrobione IMG_7120 obrobione IMG_7122 obrobione IMG_7126 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>