Bezglutenowy torcik truskawkowy na czekoladowym spodzie bez tłuszczu

bez-glutenubez-tluszczubez-cukru

 

Lekki torcik z truskawkowym piankowym musem na spodzie z prostego kakaowego ciasta ucieranego. Letnia i orzeźwiająca propozycja w sam raz na sezon truskawkowy.

 

IMG_7808 obrobione

Przepis (duża tortownica 24 cm):

Ciasto czekoladowe:

– 60 g mąki gryczanej

– 120 g mąki ryżowej

– 20 g mąki jaglanej / amarantusowej/ ziemniaczanej

– 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej

– 2 łyżki kakao bezglutenowego lub 3 łyżki karobu

– 3 jajka

– 1 białko

– 150 g musu jabłkowego

– 150 g erytrytolu / ksylitolu

– łyżeczka esktraktu stewii

– aromat czekoladowy i waniliowy

– łyżeczka sody

– łyżeczka proszku do pieczenia

– ewentualnie mleko do rozrzedzenia masy

Truskawkowa pianka:

– 200 g jogurtu greckiego light

– 200 g śmietanki kokosowej (lub zamiast niej podwoić ilość jogurtu greckiego)

– 250 g truskawek

– 150 g erytrytolu / ksylitolu

– łyżeczka ekstraktu stewii

– 2 i 1/2 łyżki żelatyny

Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:  Oddzielić żółtka od białek. Składniki sypkie połaczyć w jednej misce, mokre w drugiej i wymieszać dokładnie ich zawartości. Z białek ubić bardzo sztywną pianę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać nieco mleka (roślinnego), jesli nie, bardzo delikatnie wmieszać do masy ubite białka. Wlać ciasto do wyłożonej papierem (samo dno) tortownicy i piec około 45 minut z termoobiegiem do suchego patyczka. Ostudzić.

Mus truskawkowy: Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Żelatyne rozpuścić w 50 ml zimnej wody i zostawić do napęcznieniana okoo 5-10 minut. Jogurt grecki przelać do misy miksera, dodać słodziki, truskawki i zmiksować na gładką masę. Śmietankę kokosową (jeśli używamy) ubić na sztywno, jesli nie pominąć ten krok i użyć podwójnej ilości jogurtu greckiego. Żelatynę rozpuścić na minimalnym ogniu w rondelku i przestudzić do temperatury pokojowej. Wlewać powoli, małym  strumieniem do masy jogurtowo-truskawkowej cały czas miksując. Delikatnie wmieszać szpatułką ubitą śmietankę kokosową. Masę wylać na ostudzone ciasto czekoladowe (oczywiście nie wyjmujemy go z rantu) i od razu wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po zastygnięciu udekorować truskawkami.

IMG_7797 obrobione IMG_7834 obrobione IMG_7829 obrobione IMG_7821 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>