Brownie z cukinią, karobem i melasą.

bez-tluszczu  bez-cukrubez-laktozy

Dobrze znany patent z cukinią zamiast tłuszczu sprawdzi się idealnie w tym przepisie. Zamiast kakao użyłam karobu, a całość podkręca melasa. Może nie powala urodą, ale za to smak pozytywnie zaskakuje: wilgotne ale jednocześnie leciutkie, z mocnym akcentem karobu i posmakiem toffi pochodzącym z melasy. Nie muszę dodawać, że w porównaniu z tradycyjnym brownie wypada o niebo zdrowiej i lżej. Duża porcja to tylko 91 kcal i 0,8 g tłuszczu! Lepiej od razu zrobić z podwójnej porcji ;)IMG_3119 obrobione

Przepis (tortownica 20 cm, 4 duuuże porcje):

- 30 g mąki owsianej

- 20 g mąki gryczanej

 – 10 g karobu

- 120 g startej i mocno odciśniętej cukinii

- 2 białka

- duża łyżka melasy z karobu

- łyżeczka kawy rozpuszczalnej

- aromat maślany

- 3/4 łyżeczki ekstraktu stewii

- 6 łyżek erytrytolu

- kilka łyżek mleka (np. roślinnego) do rozrzedzenia masy

- u mnie do podania: serek homogenizowany (może być w wersji bez laktozy) 0% bez cukru z erytrytolem i aromatem, np. śmietankowym lub nasionkami z połówki laski wanilii

Wykonanie:

Składniki suche mieszamy ze sobą, dodajemy aromat i bardzo mocno odciśniętą cukinię startą na najdrobniejszych oczkach. Dolewamy tyle mleka, żeby masa była konsystencji gęstego serka homogenizowanego. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy (samo dno) i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 35 min. Ciasto jest z gatunku ‚mokrych’, więc patyczek przy sprawdzaniu tą metodą nie będzie suchy.

IMG_3123 obrobione   IMG_3160 obrobione

IMG_3163 obrobioneTaki kawałek to tylko 91 kcal! Mąka gryczana, owsiana, cukinia, karob… Po prostu samo zdrowie z naturalnych składników

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>