Brownie z krówkami i … majonezem

bez-cukru

Dzisiaj luzujemy pasek i robimy PRAWDZIWE BROWNIE z czekoladą i… majonezem! Ale żeby jakieś pozory zostały zachowane majonez jest light, czekolada gorzka i nie używamy żadnego cukru :) Jeśli obawiacie się, że majonez zepsuje smak ciasta – bez obaw, jest zupełnie niewyczuwalny. Oczywiście można zastąpić go masłem lub wegańską margaryną, ale polecam spróbować. Brownie z tego przepisu jest na prawde wspaniałe: mięsiste, mocno czekoladowe, z chrupiącą skorupką na wierzchu, którą tworzą pokruszone krówki.

IMG_9034 obrobione

Przepis (blaszka kwadratowa o boku 20 cm):

– 3 jajka

– 1 białko

– szklanka erytrytolu / ksylitolu

– łyżeczka ekstraktu stewii

– 180 g czekolady 60%

- 160 g majonezu light (absolutnie nie jest wyczuwalny w smaku) można zastąpić taką samą ilością masła lub margaryny wegańskiej. Wtedy masło lub margarynę topimy i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gęstego sosu czekoladowego.

- 2 łyżki kakao odtłuszczonego

– 110 g mąki pszennej

– około 8-10 krówek dobrej jakości

Wykonanie:

Jajka i białko ubijamy lekko ze słodzikami, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy po lekkim przestudzeniu z majonezem / masłem. Do masy jajecznej przesiewamy kakao z mąką, dodajemy czekoladę z majonezem i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy pokruszonymi krówkami (można też dodać kilka kawałków do środka ciasta). Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem około 40 minut do suchego patyczka.

IMG_9016 obrobione IMG_9028 obrobione IMG_9040 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>