Bułeczki z czarnuszką i słonecznikiem z dodatkiem mąki z quinoa

bez-cukru

Pyszne, domowe bułeczki, które już pojawiły się na blogu. Tym razem z dodatkiem słonecznika, czarnuszki i  mąki z quinoa. Nie wymagają ponownego wyrastania po uformowaniu. Zdrowe i naturalne, a ich zrobienie na prawdę nie zajmuje wiele czasu.

IMG_4071 obrobione

 

Przepis ( około 20 małych bułeczek):

– 480 g mąki pszennej

– 70 g mąki z quinoa

– 300 ml mleka ( w wersji bez laktozy świetnie sprawdzi się mleko ryżowe)

- 1,5 łyżki oliwy z oliwek

- 2 łyżki erytrytolu

- 3 dag świeżych drożdży

- 2 łyżeczki soli

- 2 jajka

- 3 łyżeczki czarnuszki

- 4 łyżki słonecznika

Wykonanie: 

Drożdże rozrabiamy z erytrytolem i ciepłym mlekiem. Dodajemy rozpuszczoną oliwę i jajka. Na końcu wsypujemy mąki z solą i wyrabiamy ciasto przez około 2-3 minuty (aż zacznie odstawać od brzegów miski). Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 min (ciasto nie wyrośnie dużo). Dzielimy ciasto na około 20 kawałków i z każdego formujemy bułeczkę. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem około 15-20 min w 185 stopniach. Bułeczki można z powodzeniem nadziewać na słodko lub słono, a także zamrażać (chociaż raczej nie będzie już czego zamrażać… ;) ).

IMG_4077 obrobione IMG_4086 obrobione IMG_4087 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>