Chleb pszenny na drożdżach z pestkami dyni i słonecznika

bez-laktozy bez-tluszczu bez-jajek

Najprostszy i zarazem najsmaczniejszy pszenny chleb jaki upiekłam. Skład to tylko woda, mąka, sól i drożdże. Szybko wyrasta, jest puszysty i nie kruszy się nawet po rozmrożeniu.

IMG_9880 obrobione

Przepis (2 bochenki o średnicy ok. 24 cm):

– 830 g mąki pszennej typ 550

– 10 g drożdży instant

– 2 łyżeczki soli

– czubata łyżeczka cukru

– 700 g letniej wody

– 2 garście pestek dyni

– garść pestek słonecznika

Wykonanie:

Składniki sypkie łączymy ze sobą w misie miksera (mąkę przesiewamy), dodajemy wodę i mieszamy (ja używam miksera planetranego) do całkowitego połączenia się skłądnikow i momentu, kiedy ciasto będzie elastyczne. Ciasto będzie bardzo klejące i dość rzadkie, ale takie ma być. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Po tym czasiekładamy do wyłożonych papiereczenia tortownic i posypujemy po wierzchu pestkami. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wstawiamy do nagrzanego do 235 stopni piekarnika (wcześniej psikamy spryskiwaczem do wnętrza piekarnika, żeby wytworzyć parę, która nada chlebom chrupiąca skórkę) i pueczemy z termoobiegiem  10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 220 stoni i peczemy kolejne 40  minut. Pod koniec pieczenia można przykryć chleb folią, aluminiową, żeby wierzch i pestki nie spiekły się za bardzo.

IMG_9886 obrobione IMG_9898 obrobione IMG_9909 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>