Ciasteczka czekoladowe z dodatkiem twarogu i suszonej śliwki

bez-glutenu bez-cukru

Twaróg w słodkich wypiekach ostatnio pojawią się u mnie coraz częściej, głównie dlatego że nadaje ciastom i ciasteczkom wilgotności bez potrzeby używania dużej ilości tłuszczu i jest dodatkowym źrółem białka w przepisie. Dzisiaj proste ciasteczka kakowe z dodatkiem aromatycznej suszonej sliwki.

IMG_9916 obrobione

Przepis (około 40 ciasteczek):

- 200 g twarogu półtłustego drobnozmielonego

- 2 żółtka

- 8 łyżek oleju rzepakowego

- 4 łyżki płyiodu

- 100 g aetrytolu / ksylitol

- łyżeczka sody

- łyżeczka proszku do pieczenia

- ok. 6-8 kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej (można użyć mieszanki bezglutenowej: 4 łyżki mąki ryżowej, 2 kukurydzianej lub migdałowej, 2 amarantuswej + 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej)

- garść suszonej śliwki pokrojonej na małe kawałki i uprzednio namoczonej we wrzątku przez około godzinę

Wykonanie:

Składniki mokre łączymy w jednej misce, suche w drugiej, a następnie łączymy zawartości obydwu misek mieszając łyżką do poła,czena się składników. Na koniec dodajemy odcedzoną suszoną śliwkę i ponownie mieszamy. Łyżką nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem  niewielkie porcje ciasta i pieczemy z termoobiegiem w 180 stopniach  około 15-18 minut.

IMG_9924 obrobione

IMG_9912 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>