Ciasteczka kokosowo – waniliowe

bez-laktozy bez-cukru

Jedne z najlepszych ciasteczek, jakie upiekłam :) A ocenę wystawili najwybredniejsi (i najbardziej szczerzy) recenzenci – dzieciaki. Idealnie kruche, słodkie i delikatnie kokosowe z nutą wanilii. Po prostu rozpływają się w ustach i znikają w okamgnieniu, więc dobrym pomysłem jest podwojenie porcji składników z przepisu.

IMG_6176 obrobione

Przepis (około 30 ciasteczek):

– 2,5 kopiastych łyżek mąki kokosowej odtłuszczonej

– 5 kopiatych łyżek mąki pszennej / jaglanej

– 1 jajko

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– 3 łyżki fruktozy

– 1 łyżka płynnego miodu

– aromat waniliowy

– łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Wykonanie:

Jajko ucieramy z fruktozą i miodem, dodajemy pozostałe płynne składniki i łączymy ze składnikami suchymi. Zagniatamy szybko zwarte ciasto, które ma być elastyczne i nie kruszące się. Rozwałkowujemy je na grubość około 4 mm i wycinamy kółeczka (ja użyłam kieliszka do jajek, i ciasteczka miały idealną wielkość dla dziecięcych rączek ;) ). Układamy na blaszce wyłożonej papierem, może być dość gęsto, bo ciasteczka nie rosną dużo) i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Studzimy na kratce.

IMG_6158 obrobione IMG_6167 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>