Ciasteczka musli z melasą i sezamem

bez-laktozy bez-tluszczu bez-jajek bez-glutenu bez-cukru

Jedne z najlepszych ciasteczek musli jakie jadłam. Oryginalnego smaku nadaje im melasa i spora ilość sezamu. To idealna zdrowa przegryzka: bez cukru, tłuszczu, jajek, mleka i glutenu, za to bogata w orzechy, słonecznik, rodzynki, sezam, jagody goji, płatki jaglane i orkiszowe.

img_6625-obrobione

Przepis (około 12 dużych ciastek):

– 3 kopiaste łyżki płatków jaglanych

– 3 kopiaste łyżki płatków orkiszowych

– 1,5 łyżki mąki dyniowej lub mielonego siemienia lnianego

– garść sezamu

– garść rodzynek

– garść potłuczonych mieszanych orzechów

– 6 łyżek wiórek kokosowych

– 2 łyżki jagód goji

– garść nasion słonecznika

– mała garść nasion dyni

– szczypta soli

– 3 duże łyżki melasy z karobu

– 3 duże łyżki miodu

– kopiasta łyżka musu jabłkowego (można zastąpić 1 łyżką miodu i 1 łyżką melasy)

Wykonanie:

Płatki jaglane i orkiszowe zmielić nieco w malakserze, ale nie na pył, tylko pozostawić większe kawałki. Dodać wszystkie suche składniki i połączyć za pomocą miodu i melasy. Blachę wyłożyć papierem, formować dłońmi z masy średniej wielkości kulki, które nastepnie spłaszczamy łyżką na blaszce i nadajemy im okrągły kształt. Pieczemy w 180 stopniach około 20 min, do zezłocenia. Ciastka stwardnieją dopiero po ostudzeniu. Przechowywać w otwartym pojemniku.

img_6612-obrobione img_6622-obrobione img_6607-obrobione

 

Jedna myśl na temat “Ciasteczka musli z melasą i sezamem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>