Ciasteczka orzechowe

bez-glutenu bez-cukru

Proste, ale bardzo aromatyczne i pełne orzechowego smaku ciasteczka. Na mące arachidowej, z dodatkiem cukru muscovado nadającego im karmelowego wykończenia. Można dodać też masła orzechowego, ale w lżejszej wersji są równie smaczne.

IMG_9226 obrobione

Przepis (około 30 ciasteczek):

– 80 g mąki arachidowej

– 130 g mąki pszennej lu bezglutenowo: 30 g mąki ziemniaczanej + 80 g mąki ryżowej + 10 g  siemiania lnianego mielonego + 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 3/4 szklanki erytrytolu lub 1/2 szklanki + 3 łyżki cukru muscovado

– 5 łyżek oleju najlepiej arachidowego

– 60 g masła

– 2 żółtka

– 2 łyżki miodu

– 50 g orzechów arachidowych do dekoracji

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z miodem i słodzikami, dodajemy olej, masło i pozostałe składniki i zagniatamy zwarte ciasto. Scładzamy przez około godzinę. Z zimnego iasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w jej środku robimy kciukiem zagłebienie, w które wkładamy orzechy arachidowe. Układamy w sporych odstępach na blaszce. Schładzamy ponownie w lodówce kilkanaście minut. Po tym czasie pieczemy w 175 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Dołeczki w ciasteczkach przy wyrastaniu znikną podczas pieczenia, tak że zrobią się płaskie.

IMG_9236 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>