Ciastka owsiane

bez-laktozy bez-cukru

Duże, cieniutkie, bardzo kruche i chrupiące ciastka owsiane z kilku prostych składników. Błyskawiczne w wykonaniu, zachwycą każdego. Polecam!

IMG_6043 obrobione

Przepis (około dużych 15 ciastek):

- 150 g otrębów owsianych

- 2 łyżki mąki owsianej / pszennej / jaglanej

- 1 jajko

- 2 czubate łyżki miodu

- 3 łyżki syropu daktylowego

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- 1/4 łyżeczki ekstraktu stewii (jeśli lubimy mocno słodkie smaki)

- łyżeczka proszku do pieczenia

- aromat waniliowy

Wykonanie:

Otręby miksujemy w malakserze tylko trochę, żeby nie zmielić ich na mąkę. Jajko miksujemy z miodem, syropem daktylowym i ewentualnie stewią, dodajemy otręby, mąkę z proszkiem, aromat i olej. Mieszamy do uzyskania gęstej masy. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy po łyżeczce masy w niewielkich odstępach (ciasteczka nie rosną wiele) i rozsmarowujemy ją cienko w kształt koła. Pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem przez około 15 minut do zezłocenia. Studzimy na kratce (ciasteczka nieco stwardnieją i zrobią się chrupiące).

IMG_6033 obrobione IMG_6046 obrobione IMG_6040 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>