Ciasto cytrynowe z cukinią

bez-cukru

Obłędnie pachnące, bardzo wilgotne ciasto, które koniecznie trzeba wypróbować w sezonie na cukinię. Mających opory przed „ciastami warzywnymi” uspokajam – cukinia nie jest wcale wyczuwalna w smaku, nadaje tylko ciastu delikatności i wilgotności.

IMG_6138 obrobione

Przepis (tortownica 24 cm):

– 250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej sprawdzi się np. mieszanka mąki jaglanej i ryżowej)

– 2 żółtka

– 7 łyżek oleju rzepakowego

– 200 g jogurtu greckiego

– 230 g cukinii startej na grubych oczkach, nie odciśniętej

– 6 łyżek domowego syropu daktylowego *

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

– 7 łyżek erytrytolu

– aromat waniliowy

– łyżeczka sody

– skórka starta z jednej cytryny

– jeśli masa jest zbyt gęsta – kilka łyżek mleka

* syrop daktylowy przygotowujemy sparzając daktyle i pozostawiając je w gorącej wodzie na około pół godziny, a następnie blendujemy je z niewielkim dodatkiem wody na gładką masę o konsystencji syropu

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z erytrytolem i stewią, następnie dodajemy mąkę z sodą i startą cukinię, olej, syrop daktylowy, jogurt, skórkę cytrynową i mieszamy. W zależności od konsystencji (masa ma być dość gęsta, jak śmietana) dodajemy jogurtu lub mąki. Całość przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy (samo dno) i pieczemy około godziny w 180 stopniach z termoobiegiem. Ciasto należy do bardzo mokrych, więc test patyczka nie będzie miarodajny. Najlepiej sprawdzić, czy jest gotowe dotykając wierzchu ciasta pośrodku dłonią – jeśli jest sprężyste i nie zapada się, powinno być upieczone.

IMG_6147 obrobione IMG_6145 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>