Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

bez-cukrubez-laktozy

Letnie, lekkie ciasto z delikatnym musem truskawkowym. Idealne połączenie smaku czekolady i truskawek.IMG_9618 obrobione

Przepis (tortownica 24 cm):

Ciasto czekoladowe:

– 2 jajka

– 1 żółtko

– 60 g jogurtu greckiego

– 80 g oleju rzepakowego

– 120 g erytrytolu

– łyżeczka ekstraktu stewii

– 75 g kakao ciemnego

– 100 g mąki pszennej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– ok.1/3 szklanki mleka roślinnego

Mus truskawkowy:

– 400 g truskawek świeżych

– 400 ml gęstej części mleczka kokosowego z puszki

– 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku

– 120 g erytrytolu / ksylitolu

Wykonanie:

Ciasto: Żółtka ucieramy ze słodzikami na puszystą masę, dodajemy jogurt, olej i kakao przesiane z mąką i mieszamy. Dolewamy mleko, ale stopniowo. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą. Jesli jest zbyt gęsta, dolewamy mleka. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem (samo dno) i pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut. Studzimy.

Mus: Truskawki blendujemy ze słodzikami, żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach wody i zostawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy na małym ogniu i po lekkim przestudzeniu wlewamy do zmiksowanych truskawek cienkim strumyczkiem cały czas miksując. Zwartą część mleczka kokosowego (żeby się utwardziła, należy trzymać puszki w lodówce minimum 24 h) ubijamy ze słodzikami jak śmietanę i dodajemy do niej stopniowo mus truskawkowy z żelatyną. Mieszmay delikatnie i wylewamy na ostudzony spód. Chłodzimy minimum 3 godziny.

IMG_9619 obrobione IMG_9618 obrobione IMG_9632 obrobione IMG_9638 obrobiony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>