Ciasto czekoladowe ze śliwkami, chili, cynamonem i kardamonem

bez-cukru

No cóż, na pewno nie jest to najpiękniejsze ciasto, ale nadrabia w 100% smakiem. Kontynuuje jesienny cykl czekoladowy: mocno kakaowe (ale bez czekolady) z wciąż jeszcze dostępnymi śliwkami, pachnące cynamonem i kakao, z kruchą skorupką na wierzchu i ‚browniepodobnym’ środkiem. Lekko podkręcone chili, ledwie wyczuwalnym, ale ciekawie kontrastującym ze słodyczą ciasta i goryczą kakao.

IMG_4123 obrobione

Przepis (tortownica 24 cm):

– 180 g mąki pszennej

– 40 g kakao

– 2 jajka

– 3 łyżki oleju z pestek winogron

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 łyżeczki sody

– 9 łyżek erytrytolu + 1,5 łyżki do posypania po wierzchu

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

– 50-60 ml mleka

– szczypta chili

– łyżeczka cynamonu

– pół łyżeczki kardamonu

– 4 średnie śliwki

Wykonanie:

W jednym naczyniu połączyć ze sobą składniki suche, w drugim mokre. Dokładnie wymieszać zawartości obu misek (jeśli ciasto będzie byt gęste, dodać mleka, dodać pokrojone na małe kawałki śliwki i wierzch ciasta posypać dodatkowym erytrytolem. Przelać do wyłożonej papierem tortownicy (tylko dno) i piec w 180 stopniach około 40 min.

IMG_4104 obrobione

IMG_4124 obrobione

  IMG_4142 obrobione IMG_4150 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>