Ciasto czekoladowe ze śliwkami i melasą na mące z brązowego ryżu

bez-laktozy bez-glutenu bez-cukru

Na pożegnanie sezonu śliwkowego – pyszne i proste ciasto czekoladowe z dodatkiem melasy, na mące z brązowego ryżu. Wilgotne, mięsiste i pachnące cynamonem – prawdziwie jesienne.

IMG_8232 obrobione

Przepis:

– 1 duże jajko

– 10 łyżek oleju rzepakowego

– 3 łyżki miodu (może byc gryczany – nada charakteru, lub łagodny, np. wielokwiatowy)

– 2 czubate łyżki melasy (ja użyłam z karobu)

– pół szklanki erytrytolu / ksylitolu

– 3 spore łyżki kakao odtłuszczonego (ja użyłam ciemnego kakao z Ghany, bardzo mocne i wyraziste w smaku, dlatego użyłam tylko 1 kopiastą łyżkę)

– 5 kopiastych łyżek mąki z brązowego ryżu

– 1/2 – 3/4 szklanki mąki orkiszowej / gryczanej / amarantusowej / jaglanej (zależy od gęstości ciasta, należy dodawać stopniowo)

– 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej (jesli nie używamy mąki z glutenem)

– łyżeczka cynamonu

– łyżka kawy instant

– łyżeczka sody

– łyżeczka proszku do pieczenia

– około 1/3 – 1/2 szklanki mleka migdałowego

Dodatkowo: około 350-400 g śliwek

Wykonanie:

Wszystkie mokre składniki (oprócz mleka migdałowego) łączymy w jednej misce, w drugiej mieszamy składniki sypkie. Następnie łączymy ze sobą mieszając jedynie łyżką zawartości obu misek do całkowitego połączenia się składników (lepiej nie używać miksera, aby nie napowietrzac zbytnio masy). Jesli ciasto jest za gęste, dolewamy tyle mleka migdałowego, aby miało konsystencję gęstej śmietany. Wlewamy do formy na tartę wyłozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki sliwek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka. Polecam podawać polane melasą.

IMG_8237 obrobione IMG_8240 obrobione IMG_8233 obrobione IMG_8252 obrobione IMG_8250 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>