Ciasto drożdżowe z kruszonką

Tradycyjne, ze sprawdzonego przepisu, leciutkie i bardzo puszyste. Jak dla mnie idealne! Ja chętnie dodałabym jeszcze na wierzch jakieś sezonowe owoce: maliny czy śliwki, ale zamówienie domowników było na „takie z samą kruszonką” :)

IMG_8048 obrobione

Przepis (dwa duże placki w keksówkach):

- 600 g mąki pszennej tortowej

- 12 g drożdży suchych

- szczypta soli

- 2 łyżki cukru (niezbędny do wyrośnięcia drożdży)

- 200 g erytrytolu

- 50 g ksylitolu lub łyżeczka ekstraktu stewii

- 3 żółtka

- ok. 450-500 ml mleka chudego / roślinnego

- aromat waniliowy

- 8 łyżek oleju rzepakowego nierafinowanego

Kruszonka:

- 60 g mąki pszennej

- 70 g erytrytolu

- ok. 4 łyżki oleju rzepakowego / kokosowego

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdze i pozostałe sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy kolejno żółtka, aromat, olej i na koniec dolewamy po trochu lekko ciepłego mleka, zagniatając ciasto. Nie wlewamy od razu całego mleka, aby móc kontrolować gęstość ciasta. Powinno być niezbyt gęste, żeby ładnie wyrosło i było puszyste. Podana ilośc mleka jest mocno orientacyjna, ponieważ zależy od rodzaju użytej mąki, wielkości żółtek. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy haka do ciasta około 8-10 minut (im dłużej wyrabiamy, tym więcej powietrza dostaje sie do ciasta i będzie ono bardziej puszyste). Po tym czasie zostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 h. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy do keksówek (ja używam silikonowych, więc nie ma potrzeby ich natłuszczać) i zostwiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 min. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.

Kruszonka: podane składniki ‚zacieramy’ palcami, żeby powstały niewielkie, zbite kawałki ciasta. Olej lepiej dodawać stopniowo, żeby ciasto nie wyszło zbyt mokre, ponieważ wtedy nie uda nam sie posypać nim placków. Jesli ciasto jest zbyt klejące, wstawiamy je do zamrażarki na czas wyrastania ciasta drożdżowego i przed samym pieczeniem posypujemy nim nasze wyrośnięte juz placki drożdżowe.

Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

IMG_8040 obrobione

IMG_8052 obrobione IMG_8051 obrobione

IMG_8060 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>