Ciasto kakaowe z kawowym kremem, biszkoptami tiramisu i kokosową bitą śmietaną

bez-laktozy bez-cukru

Ten przepis na pewno przypadnie do gustu fanom tiramisu, ale nie tylko. Kakaowe ciasto na spodzie, kawowy krem, warstwa nasączonych kawowym ponczem  biszkoptów oraz  czapa kokosowej bitej śmietany na wierzchu. Kto by się nie skusił…

IMG_9397 obrobione

Przepis (tortownica 23 cm):

Ciasto kakaowe:

– 3 jajka

– 105 g mąki pszennej typ 450

– 70 g kakao

– 5 łyżek miodu płynnego

– 1/2 szklanki erytrytolu / ksylitolu

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody

– 10 łyżek oleju

– 2 łyżki jogurtu greckiego

Krem kawowy:

– 400 ml dowolnego mleka (w wersji bez laktozy polecam ryżowe)

– 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

– 6 łyżek erytrytolu

– 1/3 łyżeczki ekstraktu stewii

– łyżeczka kawy instant zaparzona 2 łyżkami wrzątku

– 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie)

– 50 g masła lub wegańskiej margaryny

Poncz do nasączenia biszkoptów:

– łyżka kawy instant zalana 1/2 kubka wrzątku

– 60 ml wódki

– aromat tiramisu

– 1/3 łyżeczki esktraktu stewii

Około 12-14 okrągłych biszkoptów (najlepiej bez cukru)

Kokosowa bita śmietana:

– puszka mleka kokosowego schłodzona w lodówce przez najlepiej kilkanaście godzin

– 4 łyżki erytrytolu w proszku

Wykonanie:

Ciasto kakaowe: Składniki sypkie łączymy w jednym naczyniu, mokre w drugim i łączymy zawartości mieszając ciasto łyżką (mikser zbytnio napowietrzy masę i ciasto opadnie). Wlewamy do tortownicy wyłożonej papuerem (samo dno) i pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut z termoobiegiem. Studzimy.

Krem: Z podanych składników przygotowujemy klasyczny budyń: z mleka odlewamy 1/3 szklanki, rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną, a resztę zagotowujemy ze słodzikami. Dodajemy do mleka, cały czas mieszając do zgęstnienia. Kawę zaparzamy w łyżeczce wrzątku i wlewamy do gorącego budyniu, mieszając energicznie. Lekko studzimy. Do budyniu dodajemy mascarpone (opcjonalnie) i po łyżce margarynę wegańską / masło wmiksowując. Wylewamy jeszcze ciepły krem na ciasto w rancie.

Biszkopty: Z podanych składników przygotowujemy poncz, każdy biszkopy zamaczamy w nim i lekko odsączamy. Układamy na kremie.

Bita śmietana: Mleko kokosowe (tylko gęstą część) przekładamy do wysokiego naczynia i ubijamy ze słodzikami. Wykładamy na biszkopty i posypujemy kakao.

IMG_9381 obrobione IMG_9390 obrobione IMG_9395 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>