Ciasto ‚mleczna kanapka’

bez-cukru  bez-glutenu

Tego popularnego (dziecięcego?) klasyka nie mogło zabraknąć na blogu, ale rzecz jasna w zdrowszej i lżejszej wersji. Tłusty, maślany krem zastąpiłam masą z domowego budyniu, mleka w proszku i agaru, a ciasto odchudziłam z tłuszczu i cukru. Ja piekłam na mące pszennej, ale podałam też wersję bezglutenową, która wychodzi równie smaczna.

img_6426-obrobione

Przepis (kwadratowa forma o boku 23 cm):

Ciasto:

- 130 g mąki pszennej ( w wersji bezglutenowej: 60 g mąki jaglanej / gryczanej i 70 g mąki ryżowej)

- 50 g kakao odtłuszczonego / karobu

- 2 łyżki melasy z karobu

- 2 jajka

- łyżeczka sody

- łyżeczka proszku do pieczenia

- pół szklanki erytrytolu

- 6 łyżek oleju rzepakowego

- około 1/3 -1/2 szklanki mleka (roślinnego)

Masa mleczna:

- 500 ml chudego mleka

- 5 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku

- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

- 5 łyżek erytrytolu

- 1/3 łyżeczki ekstraktu stewii

- aromat waniliowy

- 3 łyżeczki agaru

Wykonanie:

Ciasto: Suche i mokre składniki połączyć ze sobą, na końcu wlewając tyle mleka, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Wlać do formy wyłożonej papierem (samo dno) i piec w 180 stopniach przez około 25 min. Ciasto po dotknięciu ma być sprężyste. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.

Masa: Mleko w proszku zalać minimalną ilością wrzątku i dobrze rozmieszać. Połączyć ze zwykłym mlekiem i dalej postępować jak przy gotowaniu klasycznego budyniu. Na koniec gotowania dodać rozrobiony z minimalną ilością wody agar i miksować na wolnych obrotach przez chwilę.

Gorącą masę wyłożyć na spodni blat ciasta i przykryć drugim blatem, dobrze dociskając. Schłodzić przed podaniem minimum kilka godzin. Można polać polewą czekoladową.

img_6419-obrobione img_6420-obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>