Ciasto na kruchym spodzie z kremem kokosowym i bezą

bez-cukru bez-laktozy

Dwa blaty kruchego ciasta przełożone lekkim kremem kokosowym i zwieńczone bezą – to musi smakować. Niezbyt pracochłonne, ładnie się prezentuje i posmakuje każdemu. IMG_9273 obrobione

Przepis (tortownica 24 cm):

Spód i wierzch:

– 200 g mąki pszennej

– 100 g masła lub margaryny wegańskiej

– 2 łyżki lodowatej wody

– 4 żółtka

– 80 g erytrytolu

– 3/4 łyżeczki ekstraktu stewii

– 2 łyżki płynnego miodu

– łyżeczka proszku do pieczenia

Beza na górny placek:

– 2 białka (pozostałe od ciasta)

– 10 łyżek erytrytolu / ksylitolu

– aromat waniliowy

– 1/2 łyżki soku z cytryny

garść posiekanych i podprażonych orzechów włoskich

Krem kokosowy:

– puszka mleka kokosowego 400 g (tylko gęsta część), po schłodzeniu

– 300 ml dowolnego mleka

– 3/4 szklanki erytrytolu

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

– 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

– aromat kokosowy

– 1 i 1/2 łyżeczki  żelatyny w proszku

Wykonanie:

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i schładzamy min. 45 min. w lodówce. Po tym czasie dzielimy w prporcji 2/3 : 1/3 . Większy kawałek będzie spodem – wyklejamy ciastem tortownicę, nakłuwamy i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

W międzyczasie ubijamy białka ze słodzikiem na sztywną pianę, pod koniec dodając sok z cytryny i aromat. Z mniejszym kawałkiem ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszym, z tym, że na jego wierzch wykładamy bezę posypaną prażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi i pieczemy całość w 160 stopniach z termoobiegiem około 45 minut.

Krem: Z mleka odlewamy ok. 60 ml i mieszamy ze skrobią ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy ze słodzikami i aromatem i dalej postępujemy jak przy klasycznym budyniu. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie (1 łyżka) i zostawiamy do napęcznienia. Do jeszcze gorącego wmiksowujemy stałą część mleka kokosowego, a następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wlewając cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Na spód wykładamy od razu krem i przykrywamy blatem z bezą lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy nożem z ząbkami.

IMG_9279 obrobione

IMG_9296 obrobione IMG_9291 obrobione  IMG_9276 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>