Ciasto waniliowe na mące jaglano – dyniowej z musem śliwkowym i śliwkami

bez-tluszczu bez-glutenu bez-cukru bez-laktozy

Mocno wilgotne, ale wcale przez to nie ciężkie, ciasto na mące jaglano – dyniowej. Delikatnie waniliowe, idealnie łączy się z przepysznym musem śliwkowym z kawałkami duszonych śliwek i cynamonem. Polecam na trwający wciąż sezon śliwkowy.  A jedna porcja to tylko 108 kcal, 1,3 g tłuszczu i 1,9 g cukrówIMG_3953 obrobione

Przepis (tortownica 24 cm):

Ciasto:

– 40 g mąki jaglanej

– 20 g mąki dyniowej odtłuszczonej

– 2 białka ubite na sztywno

– 110 g musu jabłkowego

– 2 łyżki erytrytolu

– 1/4 łyżeczki ekstraktu stewii

– łyżeczka esencji waniliowej

– 3-4 łyżki mleka migdałowego / ryżowego niesłodzonego

– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1,5 – 2 małe śliwki pokrojone na niewielkie kawałki

Mus śliwkowy:

– 600 g śliwek

– łyżeczka cynamonu

– erytrytol do smaku (w zależności od upodobań i kwaśności śliwek)

– 3,5 łyżeczki żelatyny lub agar-agar

Wykonanie:

Ciasto: Łączymy ze sobą mąki, proszek, erytrytol, stewię, esencję i mus jabłkowy. Dorzucamy pokrojone na małe kawałki śliwki (nie może ich być zbyt dużo, bo ciasto nie urośnie). Dodajemy tyle mleka, żeby masa miała łatwą do rozmieszania konsystencję i delikatnie łączymy z ubitymi na sztywno białkami. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy około 25 min w 180 stopniach. Ciasto ma być sprężyste w dotyku ale nie twarde. Studzimy nie wyjmując z tortownicy.

Mus: Śliwki dusimy przez kilka minut na sporym ogniu. Mają puścić sok ale nie rozgotować się (do tego przepisu potrzebna będzie któraś z twardszych odmian). Dodajemy cynamon i erytrytol. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. zostawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy. Łączymy z musem śliwkowym używając do mieszania łyżki a nie miksera, żeby śliwki pozostały w całości. Wylewamy od razu na ostudzony spód.

IMG_3968 obrobione IMG_3963 obrobione IMG_3956 obrobione

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>