Ciasto waniliowo-czekoladowe z kokosową bitą śmietaną i borówkami

bez-glutenu bez-cukru bez-laktozy

Ciasto z gatunku przyjemnych w smaku i niekłopotliwych w przygotowaniu ;) Dwukolorowe (chociaż z racji użycia mąki kukurydzianej i siemienia lnianego wyszło raczej całe ciemne), waniliowo – czkoladowe z dodatkiem borówek i zwieńczone czapą kokosowej bitej śmietany wymieszanej ze świeżymi borówkami.

IMG_7999 obrobione

Przepis ( forma do tarty 24 cm):

Ciasto:

– 90 g mąki kukurydzianej

– 30 g siemienia lnianego

– 60 g mąki ryżowej

–  20 g mąki ziemniaczanej

– 1 jajko

– 1 żółtko

– 4 kopiaste łyżki jogurtu greckiego

– 4 łyżki oleju

– 4 łyżki płynnego miodu

– aromat waniliowy

– 120 g erytrytolu

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

– 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody

– 1 i 1/2 łyżki kakao

–  garść borówek

Kokosowa bita śmietana:

– 1 i 1/2 puszki (400 ml) mleka kokosowego

– 4 łyżki sproszkowanego erytrytolu

– garść borówek

Dodatkowo: 3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Ciasto: Składniki sypkie łaczymy w jednej z misek, mokre w drugiej i łączymy zawartości obu misek używając do tego tylko łyżki (mikser zbytnio napowietrzy masę i ciasto opadnie. Dodajemy borówki. Odkładamy około połowę masy do osobnego naczynia i dodajemy do niej kakao. Wlewamy do formy wyłożonej papierem (tylko dno) najpierw masę białą, a następie kakaową i mieszamy je za pomocą patyczka tworząc mazaje. pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 35 minut.

Kokosowa bita śmietana: UWAGA: puszkę z mlekiem wstawiamy so lodówki na 24 godziny przed ubijaniem. Z puszki przekładamy do misy miksera tylko gęstą część i ubijamy z erytrytolem jak klasyczną bitą śmietanę. Na koniec dodajemy borówki i mieszamy szpatułką. Wykładamy na ostudzone ciasto i wyrównujemy. Dekorujemy startą czekoladą.

IMG_8012 obrobione IMG_8011 obrobione IMG_8008 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>