Ciasto z whisky, gruszką i kawałkami czekolady

bez-cukru

Puszyste, bardzo przyjemne ciasto ze sporą ilością whisky ;), kawałkami czekolady i gruszką na wierzchu. Z powodzeniem można je przygotować również w wersji bezglutenowej.

IMG_9968 obrobione

Przepis (tortownica 22 cm):

– 2 żółtka

– 10 łyżek oleju rzepakowego

– 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 18%

– 100 g erytrytolu

– 4 solidne łyżki miodu płynnego

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewi

– aromat arakowy (jesli nie lubimy można zastąpić migdałowym) i waniliowy

– 70 ml whisky (ja dałam Johnny Walker Honey)

– łyżeczka sody

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 150 – 170 g mąki pszennej

– ok. 1/3 szklanki dowolnego mleka

– 8-10 kostek ulubionej czekolady

– 1 duża gruszka

Wykonanie:

Żółtka ucieramy ze słodzikami i miodem na puszystą masę, dodajemy olej, whisky, jogurt / śmietanę, mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Stopiowo dolewamy mleko, ciasto powinno być dosyć gęstę, ale ma się łatwo dać wymieszać. Dorzucamy pokruszoną na kawałki czekoladę i przelewamy do wyłożonej papierem (samo dno) tortownicy. Gruszkę kroimy w plasterki i układamy na wierzchy ciasta. Pieczemy  180 stopiach z termoobiegiem przez około 45-5- minut, do suchego patyczka.

IMG_9978 obrobione IMG_9983 obrobione IMG_9986 obrobione IMG_9987 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>