Czekoladowe batoniki z amarantusem, ekspandowanym ryżem i nasionami

bez-laktozybez-glutenubez-jajekbez-cukru

Niedawno znalazłam na sklepowej półce coś, czego już bardzo dawno nie widziałam, a na pewno nie jadłam: ryż „dmuchany”! Pamietacie? Kto by się nim teraz zachwycał przy całym ogromie słodyczy, który jest obecnie dostępny. Ale kiedyś był prawdziwym przysmakiem – chrupany prosto z torebki, albo w postaci ryżowych szyszek… Dlatego dziś przepis z wykorzystaniem tego zapomnianego produktu: batoniki czekoladowe z ekspandowanym ryżem, nasionami i amarantusem. Wyszły rewelacyjne: chrupiące, słodkie i przy tym zrobione z SAMYCH zdrowych składników! dlatego można zjadać bez wyrzutów sumienia :) Polecam wszystkim bez wyjątku! Szybkie do zrobienia, bez pieczenia. Mnie ryż ekspandowany cofnął wspomnieniami do dzieciństwa i czuję, że to nie ostatni przepis z jego wykorzystaniem ;)

IMG_7077 obrobione

Przepis (około 12 batoników):

– 3 garście płatków owsianych bezglutenowych

– 6 łyżek wiórek kokosowych

– 2 garście amarantusa ekspandowanego

– 2 garście ryżu ekspandowanego

– garść nasion dyni

– garść nasion słonecznika

– garść rodzynek

– 5 łyżek oleju rzepakowego

– 6 łyżek miodu

– 3 łyżki fruktozy

– pół tabliczki gorzkiej czekolady  min. 60%, bez cukru

Wykonanie:

Płatki owsiane, wiórki i miód zmiksować w malakserze, dodać wszystkie pozostałe składniki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą wlać do masy, a następnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Masę nakładać do silikonowych keksówek na wysokość około 1-1,5 cm. Ugnieść bardzo mocno dłonią i wstawić do lodówki na cała noc. Po wyjęciu z lodówki pokroić bardzo ostrym nożem na prostokąty o szerokości 2-2,5 cm. Można przechowywać w lodówce około półtora tygodnia, ale batoniki nadają się też do zamrożenia.

 IMG_7080 obrobione IMG_7075 obrobione IMG_7072 obrobione IMG_7070 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>