Domowa granola

bez-laktozy bez-tluszczu bez-jajek bez-cukru

Niby nic wielkiego, ale jednak robi ogromną różnicę! Taka domowa granola jest moim zdaniem o niebo lepsza od kupnej, a co najważniejsze, nie zawiera tony cukru i różnych chemicznych dziwolągów. Można dowolnie zmieniać jej skład, jest prosta i szybka do przygotowania.

IMG_8253 obrobione

Przepis (około litrowy słoik granoli):

– 3 miarki * ekspandowanego orkiszu

– 3 miarki ekspandowanej kaszy jaglanej

– 3 miarki ekspandowanego brązowego ryżu

– 2 miarki płatków osianych

– 2 miarki nasion słonecznika

– 2 miarki nasion dyni

– 1 miarka rodzynek

– około 8 – 10 łyżek miodu płynnego

* miarka o pojemności 200 ml

Wykonanie:

Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do dużej miski i polewamy miodem bardzo dokładnie mieszając, a następnie przekładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Rozkładamy mieszankę równo na blasze i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 10-15 minut, w zależnści od piekarnika. Po ostudzeniu granola zrobi się chrupiąca.

IMG_8276 obrobione IMG_8272 obrobione IMG_8262 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>