Hotteok – koreańskie racuchy drożdżowe z orzechami, miodem i cynamonem

bez-laktozy bez-cukru bez-jajek

Dzisiaj coś nietypowego – słodkości koreańskie! Z racji warsztatów, do jakich miałam przyjemność się przygotowywać, testowałam kilka przepisów. To, co otrzymałam  okazało się bardzo smaczne, wbrew panującej opinii, że ten rejon świata raczej nie słynie ze spektakularnych wypieków. Dzisiaj pierwsze z serii koreańskich słodyczy – hotteok czyli takie nasze drożdżowe racuchy. Różnica polega na nadzieniu i użyciu nietypowej mąki – mochiko, czyli słodkiej mąki ryżowej. Placki okazały się prawdziwym hitem – mięciutkie, aromatyczne, pachnące cynamonem i orzechami. Dodatkowym plusem dla alergików jest to, że nie zwierają jajek ani mleka! Bardzo polecam!

IMG_9305 obrobione

Przepis (około 17 mniejszych lub 10 większych racuchów):

Ciasto:

– 130 g mąki pszennej typ 500

– 160 g słodkiej mąki ryżowej (mochiko) ewentualnie można zastąpić zwykłą mąką ryżową, ale będą nieco inne w smaku

– 1/2 łyżeczki soli

– 2 płaskie łyżeczki drożdży

– łyżka cukru brązowego (do wyrośnięcia drożdży)

– 180-200 ml ciepłej wody

Nadzienie:

– 1/2 szklanki erytrytolu lub 6-7 łyżek cukru trzcinowego

– 3 łyżki miodu (najlepiej w postaci stałej)

– 2 łyżeczki cynamonu

– 50-60 g posiekanych dowolnych orzechów (ja użyłam włoskich, arachidowych i laskowych)

Dodatkowo: olej do smażenia

Wykonanie:

Ciasto: Mieszamy ze sobą sypkie składniki i dodajemy wodę. Zagniatamy dość gęste ciasto i wyrabiamy je przez kilka minut, aż zacznie odchodzić od miski. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

Nadzienie: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Po wyrośnięciu ciasta, nie zagniatamy go, żeby nie pozbywać się pęcherzyków powietrza, tylko lekko odrywamy po porcji wielkości sporego orzecha włoskiego (najlepiej zwilżyć dłonie wodą, bo ciasto jest bardzo klejące) i formujemy ciasto w placek. Na jego środek wkładamy dużą łyżeczkę nadzienia i zamykamy placek formując kulkę. Odkładamy na posmarowany olejem talerz (koniecznie!). Kiedy mamy już przygotowane wszystkie kulki, zaczynamy smażenie. Na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym wkładamy 3-4 kulki (w sporych odstępach) i po kilku sekundach, kiedy się lekko przypieką bardzo delikatnie spłaszczamy je łopatką na kształt racucha. Przykrywamy przykrywką i zmniejszamy ogień. Smażymy około 2 minut i obracamy na drugą strone na kolejne 2-3 minuty pod przykrywką. Lepiej nie odkładać na papierowy ręcznik do odsączenia, bo bardzo przywiera (efekt wyciekajacego miejscami nadzienia) – sprawdziłam :).

Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z tej strony: https://kimchimari.com/hotteok-korean-pancake/

IMG_9312 obrobione IMG_9313 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>