Jaglane ciasteczka waniliowe

bez-glutenu bez-cukru bez-jajek

Super zdrowe, bo z mąki jaglanej, bez cukru, bez jajek, z minimalna ilością tłuszczu, kruche i chrupiące. Może nie są to najpiękniejsze ciasteczka na świecie, ale powyższe zalety to rekompensują ;)

IMG_2519 obrobione

Przepis (ok. 14 dużych ciastek):

  • 10 kopiastych łyżek mąki jaglanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta  soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 5-6 łyżek erytrytolu
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • aromat maślany
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1/3 łyżeczki gumy ksantanowej
  • kilka łyżek chudego mleka do sklejenia masy

Wykonanie:

Mąkę połączyć z proszkiem, erytrytolem i solą. Dodać esencję, aromat, wanilię i olej. Wymieszać i sprawdzić konsystencję masy. Dodać tylko tyle mleka, żeby można było zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wycinać spore ciastka (około 5 cm średnicy). Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach; piec na blaszce wyłożonej papierem w 180 stopniach przez około 25 min., w połowie pieczenia obracając na drugą stronę.

IMG_2508 obrobioneBanalnie proste i szybkie w wykonaniu. Tylko kilka składników, a jakie smaczne! Pachnące wanilią, chrupiące jakby zawierały w sobie co najmniej pół kostki masła :) Jedno ciasteczko to tylko 54 kcal i 2,4 g tłuszczu.

IMG_2514 obrobione

Polecam też jako idealny kompromis na coś słodkiego dla dzieciaków: mąka jaglana i miód, którym w wersji dla dzieci zastąpiłam erytrytol. Można też zrezygnować zupełnie z tłuszczu, a w to miejsce dodać rozgniecionego, bardzo dojrzałego banana. Dla mojej Lili musowo w kształcie zwierzaczków ;)

IMG_2589 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>