Jednoporcjowe ciastko czekoladowe z ekspandowaną kaszą jaglaną

bez-glutenu bez-tluszczu bez-cukru

Z okazji Dnia Czekolady jednoporcjowe ciastko czekoladowe z ekspandowaną kaszą jaglaną i bananem. Szybko się robi, troche dłużej piecze, ale zawsze można użyć opcji ekspresowej i skorzystać z mikrofalówki. Wtedy bedzie to deser błyskawiczny! Może nie jest to najbardziej czekoladowa propozycja na blogu godna takiego święta ;), ale na pwno smaczna  i zdrowa.IMG_8662 obrobione

Przepis (2 ciastka o średnicy okołon 9 cm):

- 30 g mąki gryczanej

- 40 g kakao

- 20 g mąki ryżowej

- 4 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 60 g musu dyniowego lub jabłkowego

- 8 kostek czekolady mlecznej bez cukru

- 10 łyżek erytrytolu

- 1 łyżeczka ekstraktu stewii

- aromat kakaowy

- 1/8 łyżeczki gumy ksanatnowej

- szczypta soli

- 2 duże białka

- około 50-70 ml mleka dowolnego

Dodatkowo: pół banana pokrojonego w cienkie plasterki

Wykonanie:

Wszystkie składniki sypkie połączyć w jednej misce, białka ubić na sztywno. Do sypkich składników dodajemy mus dyniowy / jabłkowy i stopniowo mleko (kontrolując gęstość) i wymieszać. Czekolade połamać na małe kawałki i albo wrzucić do ciasta w całości, albo rozpuścić w kąpieli wodnej i połaczyć z masą (wtedy należy zmniejszyć ilość musu do 30 g i ewentualnie ilośc mleka). Następnie dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy. Przelać do kokilek wyłożonych papierem do pieczenia, na wierzchu położyć plasterki banana i piec w 180 stopniach z termoobiegiem około 55 minut. W mikrofalówce nastawionej na wysokie grzanie zajmie to około 5 minut.

IMG_8665 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>