Jednoporcjowe ciasto czekoladowe

bez-cukru

Proste, klasyczne ciasto czekoladowe w formie duuużej muffinki. Wilgotne, mocno czekoladowe, trochę jak brownie, choć bez czekolady. Można je podawać z różnymi dodatkami: dżemem, lekkimi frostingami lub jak tu – z samym erytrytolem w pudrze.

IMG_2484 obrobione

Przepis (kokilka 9 cm):

- 30 g mąki pszennej (polecam też wypróbować w tym przepisie mąkę gryczaną)

- 10 g kakao odtłuszczonego

- 3 łyżki erytrytolu

- 1 żółtko

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4-1/3 szklanki chudego mleka ( w zależności od gęstości ciasta)

Wykonanie:

Żółtko miksujemy z erytrytolem na puszystą masę, dodajemy połączone ze sobą sypkie składniki, olej, esencję i w zależności od konsystencji ciasta dolewamy stopniowo mleko. Masa ma być niezbyt gęsta, ale nie tak rzadka jak na naleśniki. Pieczemy w wyłożonej papierem kokilce (koniecznie!!!) w 180 stopniach przez około 25-30 min do suchego patyczka.

IMG_2464 obrobione

IMG_2480 obrobione

IMG_2482 obrobione

IMG_2495 obrobioneIMG_2493 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>