Kokosowa pana cotta z borówkami i czekoladą

bez-tluszczu bez-glutenu bez-cukru bez-jajek

Niby deser dobrze znany i prosty, ale jaki smaczny! Klasyka w zdrowym,  odchudzonym wydaniu bez cukru, jajek, glutenu i dodanego tłuszczu, a tradycyjną wanilię zastąpił kokos.

IMG_9141 obrobione

Przepis (2 duże kokilki):

– 250 ml mleczka kokosowego

– 200 ml dowolnego mleka (ja użyłam krowiego 0,5%, w wersji bez laktozy dobrze sprawdzi się ryżowe)

– 8 łyżek erytrytolu / ksylitolu

– 3 pełne łyżeczki żelatyny

– 2 garście mrożonych borówek / malin

– czekolada i mięta do dekoracji

– aromat kokosowy lub waniliowy

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Mleczko kokosowe i mleko zagotowujemy z erytrytolem i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy płyn jest jeszcze bardzo ciepły, ale nie gorący, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy aromat. Kokilki przepłukujemy zimną wodą, wrzucamy na dno po garści borówek lub malin i wlewamy pana cottę. Wstawiamy do schłodzenia  na kilka godzin. Przed wyłożeniem na talerze wstawiamy kokilki na kilka sekund do gorącej wody i odwracamy na talerzu do góry dnem. Dekorujemy startą czekoladą i listkami mięty.

IMG_9135 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>