Korzenne ciasto migdałowe z jabłkami

bez-glutenu bez-cukru

Jesienne, rozgrzewające ciasto korzenne z migdałową nutą i dodatkiem cienko pokrojonych w plasterki jabłek. Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, migdały  i miód to zestaw, który na pewno się sprawdzi. Proste i szybkie do zrobienia, z tylko kilku prostych składników.

IMG_8586 obrobione

Przepis (keksówka 20×10 cm):

- 2 żółtka

- 4 solidne łyżki płynnego miodu

- 4 łyżki erytrytolu / ksylitolu

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- 3 kopiaste łyżki mąki migdałowej

- 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego

- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej / owsianej / jaglanej / skrobi ziemniaczanej / (jesli używamy mąk bezglutenowych, doajemy 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej)

- łyżeczka cynamonu

- pół łyżeczki imbiru

- 1/3 łyżeczki kardamonu

- szczypta gałki muszkatołowej

- szczypta soli

- łyżeczka sody

- łyżeczka proszku do pieczenia

- aromat migdałowy

Dodatkowo: średnie jabłko obrane i pokrojone na cieniutkie plasterki, garść płatków migdałowych.

Wykonanie:

Składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej i za pomocą samej łyżki mieszamyie zawartości (mikser zbytnio napowietrzy masę i ciasto opadnie). Jesli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy nieco mleka. Przelewamy do keksówki (ja użyłam silokonowej), na wierzchu układamyrojone w ciekie plasterko jabłko i posypujemy płatkami migdałowymi. pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 45 minut do suchego patyczka.

IMG_8613 obrobione IMG_8599 obrobione

IMG_8626 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>