Korzenne ciasto piernikowe z kremem czekoladowym z kaszy manny i polewą czekoladową

bez-cukru

Ciasto w sam raz na świąteczny stół. Pięknie pachnące korzennymi przyprawami, z lekkim kakaowym kremem na bazie kaszy manny i polewą z gorzkiej czekolady.

IMG_8784 obrobione

Przepis (duża tortownica 23 cm):

Ciasto:

– 2 jajka

– 4 łyżki miodu płynnego

– 3/4 szklanki erytrytolu / ksylitolu

– 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego

– 5 łyżek oleju rzepakowego

– 2 łyżeczki cynamonu

– łyżeczka kardamonu

– 3/4 łyżeczki imbiru

– szczypta gałki muszkatołowej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– łyżeczka sody

– 3 spore łyżki mąki ziemniaczanej

– 5 – 6 kopiastych łyżek mąki pszennej do wypieków

Krem:

– 400 ml dowolnego mleka

– ok. 6 -7 płaskich łyżek kaszy manny

– płaska łyżka ciemnego kakao

– 3/4 szklanki erytrytolu  /ksylitolu lub 1/2 szklanki + 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

– 40 ml sherry

– 2 łyżki oleju kokosowego / margaryny wegańskiej / masła (opcjonalnie)

Polewa:

– 6 łyżek oleju kokosowego

– kopiasta łyżka kakao

– 1/2 szklanki erytrytolu + 1/3 łyżeczki ekstraktu stewii

Wykonanie:

Ciasto: W osobnych naczyniach łączymy ze sobą skłądniki sypkie i mokre, a następnie mieszamy ze sobą łyżką (nie mikserem, ponieważ zbytnio napowietrzymy masę).  Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem (samo dno) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem około 45 minut, do duchego patyczka. Studzimy. Kroimy na dwa blaty.

Krem: Z mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w niej kakao. Resztę mleka wlewamy do rondelka i ustawiamy na średnim ogniu. Dodajemy po łyżce kaszę, słodziki i opcjonalnie wybrany tłuszcz, a następnie wlewamy mleko z rozrobionym kakao i zaczynamy energicznie mieszać. Mieszamy cały czas doprowadzając do zagotowania. Zmniejszamy ogień, dolewamy sherry i cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez kiloka minut, aż masa zacznie gęstnieć. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Polewa: Olej rozpuszczamy, dodajemy słodziki i kakao i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i zagotowania. Szybko zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Jeśli polewa się rozwarstwi (zważy), dodajemy 1-2 łyżki zimnego mleka i mieszamy.

Pierwszy z blatów kładziemy na docelowym naczyniu, zakładamy obręcz do tortów i wylewamy lekko przestudzony krem. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wykańczamy polewą czekoladową.

 IMG_8823 obrobione IMG_8826 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>